Hírek

Bemutatkozik a Kreatív Formák Alapítvány
január 22nd, 2015Általános hírek

Az alapítvány 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a felnőttkorú látássérült személyek önálló életviteléhez szükséges körülmények megteremtését. Székhelye Szegeden van, ahol a Szegedi Önkormányzat által bérleményként rendelkezésre bocsátott, korábban általános iskolaként működő Napos úti épületegyüttesben komplex, speciális eszközökkel felszerelt rehabilitációs központ került kialakításra.

Küldetésünk

A Kreatív Formák Alapítvány célja a sérülékeny célcsoportok társadalmi integrációjának elősegítése, tevékenységei ezen alapelv köré szerveződnek. Az alapítványi stratégiánk és fejlesztési elképzeléseink fő alapköve a látássérült célcsoport többszintű segítségnyújtásának biztosítása.

A KSH adatai szerint a népesség 5,7 százalékát jelentő fogyatékossággal élők körében, a vakok és a gyengénlátók aránya 14,4 százalék, vagyis csaknem 83 ezer látássérült ember él közöttünk. A dél-alföldi régióban 20 százalékuk, azaz több mint 16 és fél ezren. A látássérültek mindössze 18 százaléka veleszületetten sérült, a többiek betegség vagy baleset következtében veszítik el látásukat. Az érintett kör 35 százaléka tartozik az aktív munkavállalási korúak körébe, ami indokolttá teszi a speciális foglalkozási rehabilitációs szolgáltatás működtetését.

A foglalkozási rehabilitáció az AMSZ program keretében harmadik éve áll pályaválasztási tanácsadással, álláskeresési tanácsadással, munkaközvetítéssel a régió látássérült munkavállalóinak rendelkezésére.