Hírek

Egy nagyszerű ember emlékére
január 27th, 2015Általános hírek

ÉM cikk 2_NEM

Ügyfelünk K.P. 2010-ben jelentkezett foglalkozási rehabilitációs munkacsoportunkhoz, aki ekkor már 1 éve járt az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központunkba. P. 43 évesen hirtelen egy genetikai betegség következtében elvesztette látásának nagy részét, ezért jelentkezett nálunk. A történtek ellenére mindig vidáman és energikusan jött, és tanult. Újra tanulta a számítógép kezelését Jaws programmal, megtanult közlekedni fehérbottal, elsajátította a braille írás-olvasást és a konyhában is gyakran tüsténkedett, hogy otthon újra el tudja látni családját.

P. látásának elvesztése előtt egy általános iskolában dolgozott könyvtárosként. Miután már önállóan közlekedett, szeretett volna újra dolgozni. A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár felkeresése sikeres lett, ugyanis nyitott ajtókra találtunk. P. újra szakmájában dolgozhatott, még ha kicsit másképpen is. A könyvtár létrehozott egy hangos könyvtár részleget, amelyet ügyfelünk kezelt. Számítógépes tudásával könnyedén keresgélt az elektronikus rendszerben és a braille feliratokkal ellátott „könyveket” is ő adta ki.

Ügyfelünk munkába járását kis idő elteltével egy négylábú társ, Henna a vakvezető kutya segítette. Lassan önkéntes munkát vállalt központunk érzékenyítő programjain, majd egy másik alapítvány életében is aktív részes volt.

Összegezve tehát P., kitartásának, hatalmas küzdő erejének és foglalkozási rehabilitációs munkacsoportunk segítségének köszönhetően újra dolgozó nő lehetett.

Pozitív példa, hogy a Megyei Könyvtár vezetőjének elkötelezettsége segített abban, hogy a meglévő környezetből kiemelve egy önálló munkakört tudtunk kialakítani, ahol P. vakvezető kutyájával együtt nap, mint nap segítette a látássérült társait. Ügyfelünk maximálisan megállta a helyét, és a mai napig is ott ülne a pult mögött várva látássérült társait, hogy ajánljon nekik egy-két jó hangos könyvet, de sajnos a sors hirtelen, váratlanul elszólította tőlünk. Szóljon ez a cikk az ő emlékére!

ÉM cikk 3_NEMÉM cikk1_NEM